چوب

انواع رنگ مناسب چوب

انواع رنگ مناسب چوب

رنگ چوب دارای انواع گوناگونی می‌باشد که هر کدام از آنها به روش خاصی بر روی سازه‌های چوبی پیاده سازی می‌شوند.

رنگ کردن چوب یکی از بهترین روش‌ها برای افزایش زمان ماندگاری و افزایش کیفیت چوب می‌باشد.

کلر فوری تابا
کلر فوری تابا یا کلرسلولزی تابا محصولی تک جزئی، برپايه رزين آلكيد و نيترات سلولز میباشند و با استفاده از بهترین مواد اولیه ساخته شده اند.

رنگ فوری

رنگ فوری از واکنش سلولز طبیعی با اسید نیتریک به دست می‌آید. این رنگ مخصوص چوب دارای جلای خاصی می‌باشد و همچنین به سرعت خشک می‌شود.

رنگ فوری به عنوان جلا وسایل چوبی همچون مبلمان و وسایل چوبی تزئینی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

این رنگ هم در رنگ کردن چوب و هم در رنگ کردن اتومبیل استفاده می‌شود. رنگ فوری که برای رنگ کردن چوب از آن استفاده می‌کنند به علت چسبندگی مناسبی که دارد به راحتی جذب چوب می‌شود.

رنگ فوری نیز همانند رنگ‌های دیگر، از مواد شیمیایی ساخته می‌‍شود و باید از قرار دادن این رنگ در معرض نور مستقیم خورشید خودداری کنید علاوه بر آن بعد از هر بار استفاده از این رنگ، درب قوطی آن باید محکم بسته شود.

رنگ‌های فوری به طور کلی به دو دسته رنگ فوری آستر و رنگ فوری رویه آلکیدی مات دسته بندی می‌شوند که هر کدام از آنها کاربردهای مختلفی دارند.

کاربرد رنگ فوری

  • نوسازی و بازسازی سازه‌های چوبی
  • رنگ آمیزی وسایل چوبی تزئینی
  • ایجاد پوشش مناسب برای مبلمان، میز و صندلی چوبی
  • جلای مناسب برای انواع چوب
  • پوشش عالی برای خرده‌های چوب

مراحل اجرا رنگ فوری بر روی چوب

  1. آماده کردن سطح چوب : قبل از پیاده سازی رنگ بر روی چوب باید سطح چوب را به طور کامل از گرد و غبار و هر گونه آلودگی پاک کرد. اگر سطح مورد نظر تمیز باشد، رنگ چسبندگی بهتری دارد و به خوبی روی سطح چوب قرار می‌گیرد.
  2. ایجاد شرایط محیطی مناسب : دمای مناسب برای رنگ آمیزی با استفاده از رنگ فوری بین 10 تا 40 درجه سانتی گراد است و این دما باید از ابتدا تا انتهای کار حفظ شود. از رنگ آمیزی با رنگ فوری در هوای آزاد تا حد امکان خودداری کنید.
  3. آماده کردن رنگ برای رنگ آمیزی : رنگ فوری را در ابتدا باید با استفاده از یک همزن مناسب هم بزنید تا رنگ به خوبی یکدست و میکس شود. هنگام رنگ آمیزی با رنگ فوری به فاصله زمانی رنگ آمیزی لایه ها توجه کنید.

رنگ روغنی

رنگ روغنی یکی دیگر از انواع رنگ چوب است که بیشتر آنها منشاء شیمیایی دارند و در داخل ساختمان‌ها برای رنگ کردن دیوارهای گچی و همچنین به عنوان پوششی مناسب برای سطوح چوبی و فلزی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

رنگ‌های روغنی به دلیل ساختار شیمیایی و نوع مواد بکار رفته در آنها، از مقاومت بالایی برخوردارند به گونه ای که قابل شست و شو هستند و از زنگ زدن وسایل فلزی نیز جلوگیری می‌کنند.

مزایا استفاده از رنگ روغنی

  • ماندگاری و دوام بالا
  • پوشانندگی مسطح و یک دست
  • قابلیت استفاده بر روی سطوح مختلف
  • قابلیت چسبندگی و مقاومت بالا
  • مقاوم در برابر رشد کپک
  • طیف‌های رنگی مختلف
  • مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی گوناگون

معایب استفاده از رنگ روغنی

  • زمان خشک شدن آن بر روی سطوح بسیار آهسته می‌باشد و مدت زمان زیادی برای خشک شدن کامل آن نیاز است.
رنگ روغنی براق بدون سرب نگین زره برای رنگ آمیزی سطوح گچی، چوبی و فلزی کاربرد دارد این رنگ دارای ثبات، براقیت زیاد، پوشش بالا و زمان خشک شدگی مناسب می باشد.

روغن گیاهی

یکی از انواع موادی که برای پوشش دهی سطح چوب استفاده می‌شود، روغن گیاهی است.

در گذشته برای پوشش چوب از موادی مانند سیلرکیلر و نیم پلی استر استفاده می‌شد اما امروزه استفاده از روغن گیاهی برای پوشش دهی و عملیات فینیشینگ چوب بسیار رونق یافته است.

استفاده از روغن گیاهی بر روی چوب دارای محدودیت خاصی نیست و می‌توان بر روی سازه‌های مختلف چوبی از این روغن استفاده کرد.

مزایای استفاده از روغن گیاهی بر روی چوب

  • روغن گیاهی به خوبی جذب چوب می‌شود و از پوسته شدن چوب جلوگیری می‌کند.
  • از مزایای دیگر روغن گیاهی می‌توان به بازسازی قسمت‌های آسیب دیده سازه چوبی با همان رنگ قبلی اشاره کرد.
  • استفاده از رنگ‌های شیمیایی نیازمند وسایل و همچنین هزینه زیادی می‌باشد در حالی که هنگام استفاده از روغن گیاهی به هیچ ابزار خاصی نیاز ندارید.
  • با استفاده از روغن گیاهی مخصوص چوب دیگر نیازمند ترکیب رنگ‌های مختلف برای به وجود آمدن رنگ مورد نظر خود ندارید.

لاک الکل

لاک الکل یکی از انواع رنگ چوب در صنعت چوب می‌باشد. لاک الکل ماده است که از حشره‌ای به نام کوکوس به وجود می‌آید. بهترین نوع لاک الکل، دارای رنگ زرد روشن متمایل به نارنجی می‌باشد.

لاک الکل در پوشش نهایی چوب، مورد استفاده قرار می گیرد. اما امروزه به دلیل وجود روغن‌های گیاهی و رنگ‌های شیمیایی استفاده از لاک الکل بسیار کاهش یافته است.

لاک الکل هنگامی که بر روی چوب استفاده می‌شود می‌تواند به چوب جلای خوبی ببخشد و صدای آن را به خوبی حفظ کند.

موارد استفاده از لاک الکل بر روی وسایل چوبی

  1. لاک الکل برای پر کردن سوراخ‌ها و شیار‌های چوب استفاده می‌شود که به آن بوم کردن می گویند.
  2. از لاک الکل به عنوان پوششی برای سطح چوب استفاده می‌کنند.
  3. از لاک الکل برای پرداخت روی سطح چوب و صاف کردن آن استفاده می‌کنند.

رنگ های دکوراتیو

رنگ دکوراتیو یکی از انواع رنگ‌های مخصوص چوب است که برای پوشش رنگ‌های تزئینی وسایل گوناگون از آن استفاده می‌کنند. خوش نویس ها برای خوشنویسی بر روی چوب از رنگ‌های دکوراتیو استفاده می‌کنند.

برای استفاده از رنگ دکوراتیو بر روی سازه‌های چوبی، ابتدا باید با استفاده از سنباده تمامی قسمت‌های چوب را یک دست و مسطح کرد و سپس عملیات رنگ کاری را بر روی آن پیاده سازی کرد. البته در بسیاری از موارد، برای رنگ کردن سازه‌های چوبی کوچک و تزئینی از رنگ دکوراتیو استفاده می‌کنند.

رنگ دکوراتیو علاوه بر چوب در ساختمان سازی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد و از آن بر روی دیوارهای گچی، سیمانی و چوبی استفاده می‌کنند.

رنگ‌های دکوراتیو دارای انواع گوناگونی می‌باشند که در این قسمت از مقاله قصد داریم به معرفی چند نمونه از آنها بپردازیم.

  • رنگ ترک
  • رنگ کهنه کاری
  • رنگ پودری
  • رنگ شاپان
  • رنگ سرامیک هور
  • رنگ تخته سیاه
  • و…
تابا افکت
تابا افکت یک سیستم رنگ آمیزی کهنه کاری برای سطوح چوبی و یا سطوح تزئینی دیگر می باشد. این محصول یک جزئی و در ۶ فام ارائه می گردد.

مزایای استفاده از رنگ دکوراتیو

  • رنگ دکوراتیو لایه نازکی بر روی سطوح ایجاد می‌کند و همین امر سبب می‌گردد عیب‌های آن سطح پنهان شود.
  • رنگ دکوراتیو رطوبت را جذب نمی‌کند بنابراین از رشد باکتری و قارچ جلوگیری می‌کند.
  • تنوع رنگی آن بسیار زیاد است.
  • قابل شست‌و‌شو است و به راحتی توسط شوینده‌های معمولی تمیز می‌شود.
  • دوام بالایی دارد و چندین سال بدون تغییر باقی می‌ماند.
تابا متال
تابا متال جهت پاشش بر روی سطوح چوب می باشند. شفافیت و براقیت آنها مانند ورق طلا و یا نقره ای می باشد. این محصول یک جزئی و در ۴ فام مختلف ارائه می گردد.

روغن های طبیعی

از گذشته تا به امروزه استفاده از روغن‌های طبیعی بر روی چوب مورد توجه اساتید در صنعت چوب بوده است. برای پوشش دهی چوب از روغن‌های طبیعی و روغن‌های شیمیایی استفاده می‌کنند.

روغن‌های طبیعی، بیشتر در گذشته برای پوشش دهی چوب استفاده می‌شدند. اما امروزه بیشتر از روغن‌های شیمیایی استفاده می‌کنند.

استفاده از روغن‌های طبیعی بر روی سازه‌های چوبی از مزایای بسیاری برخوردار است که برخی از این مزایا عبارتند از:

  • افزایش مقاومت چوب در برابر آب و رطوبت
  • افزایش ماندگاری و دوام بالای چوب
  • حفظ جنبه تزئینی چوب و تقویت رنگ آن

واکس چوب طبیعی

برای نوسازی و ترمیم وسایل چوبی قدیمی از واکس چوب طبیعی استفاده می‌کنند. در واقع می توان گفت با استفاده از واکس چوب طبیعی می توان سازه‌های چوبی قدیمی را بار دیگر خلق کرد و آنها را به زیبایی و جذابیت اولیه برگرداند.

نجاران از واکس چوب در مراحل پایانی سازه‌های چوبی استفاده می‌کنند. واکس‌های طبیعی معمولا از موم زنبور عسل یا موم نخل به دست می‌آیند.

واکس چوب طبیعی دارای رنگ‌های متفاوتی می باشد که افراد می‌توانند برای رنگ کردن سطوح بی رنگ از آن استفاده کنند. همچنین واکس چوب، جلای خاصی به چوب می‌دهد و در اکثر مواقع به عنوان براق کننده و پولیش بر روی وسایل دکوری استفاده می‌شود.

برای استفاده از واکس چوب طبیعی، ابتدا سطح مورد نظر را به خوبی تمیز کنید به گونه‌ای که هیچ گرد و غباری بر روی سطح مورد نظر باقی نماند. سپس با استفاده از یک تکه ابر، واکس را به محل مورد نظر بکشید تا یک لایه از واکس بر روی سطح قرار گیرد. بعد از یک ساعت با استفاده از یک دستمال نخی سطح را تمیز کرده و در نهایت خواهید دید که سطح مورد نظر جلا می‌یابد و و براق می‌شود.

پلی اورتان چیست؟

پلی اورتان یک نوع لاک مقاوم می‌باشد که از ترکیب رزین پلی اورتان ساخته شده است. رنگ پلی اورتان یکی از رنگ‌های پر استفاده در صنعت چوب می‌باشد.

پلی یورتانها بدلیل دارا بودن پیوند های خاص، پوشش بسیار خوبی دارند. همچنین دارا بودن خواصی همچون مقاومت به ضربه و خش پذیری ، آب ، روغن ها ، مواد شوینده و مواد شیمیایی، سبب شده که محصولات پلی یورتان در صنعت رنگ آمیزی چوب، مبلمان، درب، صندلی، میز و غیره جایگاه ویژه ای پیدا کند.

انواع رنگ پلی اورتان

رنگ پلی اورتان بر دو پایه‌ی آب و روغن تولید می‌شود. رنگ‌های پلی اورتانی که بر پایه آب هستند دارای رنگ شیری رنگ می‌باشند و نسبت به رنگ‌های پلی اورتانی که بر پایه روغن هستند، رقیق تر است.

رنگ‌های پلی اورتانی که بر پایه روغن هستند از غلظت بالایی برخوردار بوده و سختی و مقاومت بالایی به چوب می‌بخشند.

خواص رنگ پلی اورتان

  • مقاومت بالا در برابر ضربه و سایش
  • مقاومت در برابر اسید های شیمیایی
  • مقاومت در برابر نور مستقیم خورشید
  • مقاومت در برابر آب
  • خشک شدن سریع رنگ
  • سختی و چسبندگی بالا
  • ایجاد براقیت مناسب بر روی سطح چوب
  • پوشش‌دهی مناسب

رزین اپوکسی چیست؟

رزین اپوکسی یکی از مواد شیمیایی است که در صنعت چوب مورد استفاده قرار می‌گیرد. رزین اپوکسی بعد از یکساعت بر روی سطح چوب خشک می‌شود ولی 3 تا 7 روز طول می‌کشد که این ماده شیمیایی به بافت‌های داخل چوب برسد و آنها را مستحکم کند.

سیلر و کیلر چیست؟

سازه‌های چوبی همچون مبلمان، میز و صندلی قبل از رنگ کردن دارای پرز و الیاف‌هایی می‌باشند که اگر به خوبی پوشیده نشوند، سطح چوب بعد از رنگ کردن بد فرم و نا هماهنگ می‌شود. به این منظور از سیلر و کیلر برای پوشاندن و صیقلی کردن سطح چوب قبل از رنگ آمیزی استفاده می‌کنند.

سیلر پلی یورتان چوب تـابـا شیـمـی، با استفاده از بهترین مواد اولیه روز دنیا و همچنین با بهره گیری از تکنولوژی روز ایتالیا جز بهترین و با کیفیت ترین محصول پلی یورتان موجود در بازار رنگ ایران میباشد.

رزین‌های اپوکسی

رزین‌های اپوکسی علاوه بر صنعت چوب در صنایع دیگری همچون هوا‌‌فضا، صنایع شیمیایی، صنایع دریایی و… کاربرد دارند.

رزین‌های اپوکسی در دو حالت جامد و مایع تولید می‌شوند. این مواد به صورت لایه‌ای بر روی اجسام قرار می‌گیرند و وظیفه پوشش‌دهی اجسام را بر عهده دارند. روش‌های پوشش دهی رزین اپوکسی در وسایل مختلف، گوناگون است.

رزین‌های اپوکسی علاوه بر صنایع در زندگی روزمره نیز کاربرد دارند. به عنوان مثال از رزین‌های اپوکسی برای تعمیر مبلمان، قطعات فلزی و چوبی، پلاستیک و… استفاده می شود.

رزین‌های اپوکسی دارای انواع مختلفی می‌باشند که باید با توجه به کاربردی که دارند در صنایع گوناگون مورد استفاده قرار بگیرند. هنگام خرید رزین‌های اپوکسی به موارد زیر دقت کنید تا بتوانید بهترین نوع رزین اپوکسی را انتخاب کنید.

  • مقاومت رزین در برابر حرارت و دما
  • میزان سختی رزین بعد از خشک شدن بر روی جسم
  • قدرت چسبندگی روی سطوح مختلف
  • میزان ضخامت لایه رزین در هر بار اجرا

 رنگ کردن رزین اپوکسی

رزین‌های اپوکسی در حالت عادی بدون رنگ و شفاف می‌باشند. در صنایع گوناگون همچون صنعت چوب، از رزین‌های اپوکسی رنگ دار استفاده می‌کنند. به این صورت که با استفاده از رنگ‌های پودری، رنگ‌های مایع و جوهر‌های رنگی، رزین اپوکسی را رنگ می‌کنند و بر روی چوب به عنوان رنگ چوب از آن استفاده می‌شوند.

در هنگام رنگ کردن رزین اپوکسی به این نکته توجه کنید که باید از رنگ‌های با کیفیت برای رنگ کردن رزین استفاده کنید. رنگ‌هایی که حاوی آب هستند می‌توانند تاثیرات منفی بر روی رزین داشته باشند.

های جوهری به رنگهای مایع شفافی گفته میشود که علاوه بر رنگ آمیزی سطوح چوب، شیشه، چرم و غیره بافت زیبای انواع چوب را مخفی نکرده و با جلوه ای ویژه تر آن را به نمایش میگذارد. در صنعت رنگ چوب برای تغییر رنگ چوب از مواد مختلفی از جمله جوهر، شاپان، رنگ‌های فوری و حتی رنگ‌های روغنی استفاده میشود.

پتینه چوب

پتینه کاری بر روی چوب در واقع هنر کهنه کردن اجسام به روش مدرن و امروزی است. به طور کلی به ترکیب چند رنگ مختلف و ایجاد لایه‌های رنگی متفاومت بر روی چوب، پتینه کاری می گویند.

این روش با استفاده از بافت‌های کهنه کاری شده و اکسید شدن، بر روی سازه‌های چوبی شیار‌هایی ایجاد می‌کنند تا این سازه‌های چوبی کهنه به نظر برسند.

پتینه کاری بر روی چوب در واقع نقش ایجاد یک پوشش طبیعی بر روی چوب را به عهده دارد. شما می‌توانید آموزش پتینه چوب را در آموزشگاه باراناهنر بیاموزید. برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید

عملکرد پتینه بر روی اجسام چوبی

در این قسمت از مقاله شما را با عملکرد پتینه بر روی سازه‌های چوبی آشنا می‌کنیم.

  • پتینه کاری، ظاهر چوب را زیباتر می سازد.
  • با استفاده از پتینه می توان بر روی چوب سایه ایجاد کرد.
  • با اجرای پتینه کاری بر روی سازه‌های چوبی قدیمی خانه می‌توان دکوراسیون خانه را تغییر داد.
  • با استفاده از پتینه کاری می‌توانید عیوب چوب را بر طرف کنید.

 انواع پتینه کاری بر روی چوب

پتینه روی چوب با لاک الکل: در روش پتینه کاری به وسیله لاک الکل باید الکل اتیلن را با لاک الکل ترکیب کنید و سپس پتینه کاری را شروع کنید. پتینه کاری چوب با لاک الکل از خوردگی و نفوذ رطوبت به بافت‌های داخلی چوب جلوگیری می‌کند.

پتینه روی چوب با شاپان: یکی از انواع رنگ چوب که وظیفه پوشاندن چوب را بر عهده دارد شاپان است. در واقع شاپان همان قیر آب شده است که توسط تینر روغنی، نفت و بنزین رقیق می شود.

پتینه روی چوب با جوهر رنگ: جوهر رنگ نوعی رنگ چوب رقیق و می‌توان گفت بهترین رنگ چوب است که در پتینه کاری روی چوب استفاده می‌شود. اگر جوهر رنگ غلظت کافی برای رنگ کردن چوب را نداشته باشد می‌توان از تینر فوری و یا الکل صنعتی برای رقیق کردن آن استفاده کرد و سپس آن را با استفاده از پارچه بدون پرز، قلم مو و پیستوله روی سطح چوب کشید.

پتینه روی چوب با رنگ‌های حلال آب: اگر قصد دارید فقط قسمت‌های روشن چوب را رنگ آمیزی کنید تا گره‌های چوب  بهتر دیده شوند، می‌توانید از پتینه روی چوب به وسیله حلال آب استفاده کنید.

پتینه چوب با رنگ روغنی: رنگ های روغنی یکی از انواع رنگ‌های مخصوص چوب است که در پتینه کاری چوب نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تابا پتینه یک پوشش خاص هوا خشک جهت سطوح چوبی تزئینی در محیط های داخلی و خارجی می باشد. تابا پتینه در شش رنگ مختلف ارائه می شود.

رنگ چوب ام دی اف

ام دی اف یکی از انواع چوب می‌باشد که برای رنگ چوب ام دی اف از رنگ‌هایی همچون رنگ گچ، رنگ اکریلیک، اسپری رنگ و رنگ‌های مبتنی بر آب استفاده می‌شود. هر کدام از این رنگ‌ها برای پیاده سازی بر روی چوب ام دی اف از قانون خاصی پیروی می‌کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *